Choral Voices geeft een uniek concert!

Locatie

Der Aa-kerk

De Der Aa-kerk is gebouwd tussen 1425 en 1492 en is de laatste keer gerestaureerd in 1982.

De kerk heeft een koor, schip en sacristie. Het koor is 500 m² (20 × 25 meter), het schip is 625 m² (25 × 25) en de sacristie is 30 m², in totaal dus 1155 vierkante meter. De breedte van de kerk is 25 meter en de lengte van koor en schip samen 50 meter, maar de hele lengte van de kerk (inclusief de toren) bedraagt 60 meter. De hoogte van de gewelven is 26 meter, de hoogte van de toren van de Der Aa-kerk is 76 meter,.

Hiermee heeft de kerk kathedrale afmetingen en is derhalve uitermate geschikt voor de Engelse muziek die het Groningse koor Choral Voices het liefste ten gehore brengt. In de Engelse traditie werden door de organist/dirigent vooral stukken geschreven die in de eigen liturgische praktijk kunnen worden uitgevoerd en waarbij de dialoog tussen koor en orgel een centrale plaats inneemt. Gelukkig is op 14 oktober 2011 in de Der Aa-kerk het bestaande Schnitgerorgel na restauratie weer in gebruik genomen. Het is, net als de kerk, een rijksmonument.

Op 6 februari 2016 kunnen de liefhebbers van Engelse kerkmuziek en anderen in het monumentale gebouw genieten van prachtige typerende Engelse muziek zonder dat er sprake is van een kerkdienst. Volgens ons leent het gebouw zich het beste voor een dergelijk concert, de akoestiek kan met een dergelijk evenement ten volle benut worden. Ook het prachtige Schnitgerorgel zal in al zijn facetten van zich laten horen. Dankzij subsidie, sponsoring en de vaste donateurs van de ‘Stichting vrienden van Choral Voices’ is het mogelijk om dit concert mogelijk te maken; Groningen kan hier trots op zijn.