Choral Voices geeft een uniek concert!

Laatste nieuws


Persbericht

Unieke kennismaking met de Engelse koortraditie

Op zaterdag 6 februari 2016 geeft het Groningse koor Choral Voices o.l.v. Daniël Rouwkema een uniek concert in de Der Aa-Kerk. In het concert zijn voor één keer de vaste onderdelen van een traditionele Choral Evensong te horen in een concertante uitvoering. Daarnaast klinkt een keuze uit vijf eeuwen Engelse koormuziek. Uniek is ook het aantal zangers: een deel van de muziek wordt uitgevoerd door 200 zangers, verdeeld over vijf koren die rondom het publiek staan opgesteld.

In Nederland kennen we de Engelse koormuziek vooral van de Christmas Carols, en wellicht Stainer’s Crucifixion in de week vóór Pasen. Maar in de Engelse kathedralen en colleges klinkt het hele jaar door de meest schitterende koormuziek en wel dagelijks, om 17.00 uur in de Choral Evensong. Een eeuwenoud ritueel dat je kunt vergelijken met de vespers in een klooster, maar dan voor iedereen toegankelijk. Er wordt vooral gezongen, een preek ontbreekt.

Wie wel eens een Royal Wedding op TV zag weet, wat een prachtige muziek deze Engelse koortraditie heeft opgeleverd. Choral Voices is er vertrouwd mee: het koor verzorgt elke derde zondag van de maand zo’n Evensong in de Nieuwe Kerk, steeds met nieuw repertoire. Net als in Engeland is deze dienst vrij toegankelijk voor toehoorders, maar in ons land zijn veel mensen toch wat huiverig om zomaar een kerkdienst binnen te lopen. Terwijl er weldegelijk belangstelling bestaat voor deze muziek, getuige de volle kerken bij de Christmas Carols en de Crucifixion.

Daarom eenmalig deze concertante uitvoering in de Der Aa-Kerk in Groningen. Bijzonder is het grote aantal zangers: een aantal van de werken zal worden gezongen door maar liefst 200 zangers, verdeeld over vijf koren die rondom het publiek staan opgesteld. Een feestelijk extraatje: voorafgaand aan het concert hebben ’s middags 160 mensen deelgenomen aan een workshop Engelse Koorklank, en zij zullen ’s avonds een deel van het concert meezingen.

Dirigent Daniël Rouwkema, die vier jaar als dirigent en Master of Music werkte in de kathedralen van Chester en Belfast, kent de Engelse koorpraktijk van binnenuit. Organist Mattijs de Vreugd speelde meermalen in Engelse kathedralen, afgelopen zomer begeleidde hij Choral Voices nog in de kathedraal van York. Theoloog en musicus Hanna Rijken geeft een korte uitleg over het fenomeen Evensong, en licht de verschillende onderdelen toe. Na de pauze klinkt vervolgens onder het motto ‘British Beauty’ een keuze uit vijf eeuwen Engelse koormuziek, waaronder Hubert Parry’s geliefde ‘Hear my words, ye people’.

In de 15e-eeuwse Der Aa-kerk met zijn 26 meter hoge gewelven, is het niet moeilijk om je in een Engelse kathedraal te wanen. Wie genoot van de Carols en niet wil wachten tot Pasen, is van harte welkom.